مدیرکل امور روستایی و شوراها مازندران خبرداد
اختصاص ۶۰۰ میلیارد تومان به اشتغال روستایی در مازندران
مدیرکل امور روستایی و شوراها استانداری مازندران با اشاره به حمایت این ادارهکل از اشتغال روستایی و تثبیت سکونتگاههای دائم، از اختصاص ۶۰۰ میلیارد تومان به توسعه در این بخش طی کمتر از یکسال گذشته خبرداد که این میزان، برای مرحله نخست بوده و قسمتی نیز به بومگردی اختصاص یافته است.
به گزارش آوای خزر از ساری، محمدرضا غلامی پنجشنبه شب در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه مازندران که به موضوع "نقش روستاها در توسعه استان" اختصاص داشت، با بیان اینکه مازندران دارای یکی از بیشترین روستاهای کشور است، اظهار داشت: میانگین جمعیت روستایی در کشور ۲۶ درصد است، اما این رقم در مازندران براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن/۱۳۹۵ بیش از ۴۸ درصد است.
او در پاسخ به این سوال کلی که برای توسعه روستاها چه اقداماتی صورت گرفته است؟ توسعه را یک ریل توصیف کرد که اضلاع گوناگون را در بر میگیرد و پیوستهایی باید برای آن به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در کنار هم باشند تا توسعه اتفاق بیفتد؛ بنابراین همه دستگاههای مربوطه باید براساس نوع خدمات خود اقداماتی را در مسیر توسعه صورت بدهند.
مدیرکل امور روستایی استانداری مازندران درباره مهاجرت معکوس علاوه بر اینکه جلوی مهاجرت روستاییان به شهر گرفته شده است، موضوع مهم در این زمینه را اقتصاد روستا عنوان کرد که اگر درست نشود، آن مهاجرت معکوس نیز شکل نمیگیرد.
غلامی با تأیید اینکه البته روستا محور و کانون توسعه است و موتورمحرکه اقتصاد باید از روستا شروع شود، اشارهای به گزارش منتشرشده در خصوص توانمندیهای روستای "خرماکلا" داشت و آن را الگویی برای استان و کشور معرفی کرد که چند اتفاق مهم در آن رخ داد؛ ابتدا اینکه مردم خواستند وضعیت اقتصاد خود را تغییر بدهند، در مرحله بعدی استاندار و معاون اقتصادی مازندران نیز به آنها کمک کردند تا مجوزات مربوطه کمتر از ۱۰ روز صادر شود، در روستای میارکلا نیز حدود ۵۰ خانواده بدسرپرست این روش را در بخش گل و گیاه آپارتمانی و زینتی آغاز کردند.

او همچنین با اشاره به گزارشی از یک واحد بومگردی در روستای کریمآباد چالوس، بیان کرد: مردم طالب صنعت گردشگری هستند؛ از رامسر تا گلوگاه این ظرفیتها را داریم، در گلوگاه استارت بومگردی از روستای "تپه" آغاز شد و این تصور نشود که بوگردی تنها برای غرب استان است.
مدیرکل امور روستایی و شوراها استانداری مازندران، درباره حمایتهایی که در بخش بومگردی صورت میگیرد، به اعطای مجوزات و برداشتن موانع مجوزات، و ارائه تسهیلات از محل تفاهمنامه با بانکهای عامل در خصوص تسهیلات اشتغال روستایی اشاره کرد که در کمتر از یکسال گذشته، ۶۰۰ میلیارد تومان در مرحله نخست با سود ۴ درصد، برای تثبیت سکونتگاههای دائم و اشتغال روستایی تعریف شده است که یک بخش آن بومگردی بود که متقاضیان، با همکاری ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری از آن بهرهمند شدهاند.
او ادامه داد: وقتی میگوییم کار در روستا، باید همه دستگاههای خدماتی پای کار باشند، ما برای مرحله دوم اعتبارات اشتغال روستایی بیش از ۸ هزار شغل را تعریف کردیم. در همین مرحله نخست، مازندران به دلیل عملکرد خوب ۲۰۰ میلیارد تومان مازاد بر اعتبارات اولیه را به خود اختصاص داد، و اعلام میکنیم که هر کسی در روستا بحث تولید و اشتغال را داشته باشد، حتما از کمک ادارهکل روستایی بهرهمند میشود.
این مسوول با اشاره به بافت شکننده روستاها و اینکه باید مسائل زیستمحیطی آن مورد توجه قرار بگیرد در پاسخ به سوالی راجع به صدور مجوز کارخانجات در روستاها تصریح کرد: در بافت روستا کسی نمیتواند کارخانجات دایر کند، این واحدها باید ابتدا خارج از بافت، اما در محدوده روستایی و دوم اینکه کوچک مقیاس باشند، برای صدور مجوزات و زیرساختها نیاز به همکاری دستگاههای ذیمدخل است که به کارآفرینان در روستاها کمک کنند.

غلامی درباره نقش شرکتهای دانشبنیان در اشتغال روستایی پاسخ داد: ۴۰۰ شرکت دانشبنیان دارای مجوز رسمی در حوزه روستایی فعال هستند که ۵۴ مورد آنها مستقیما در بخش کشاورزی ورود کردند و عملکرد خوبی دارند، بخشی از آنها از تسهیلات اشتغال روستایی بهرهمند شدند.
او با اشاره به اینکه امور دهیاریها و شوراها، معاونت زیربنایی، و اشتغال و سرمایهگذاری از معاونتهای ادارهکل امور روستایی و شوراها استانداری مازندران است، از ارائه مشاوره به متقاضیان اشتغال روستایی خبر داد که توسط کارشناسان این واحدهای تخصصی صورت میگیرد.
مدیرکل امور روستایی و شوراها استانداری مازندران در پاسخ به نواقص موجود در طرح هادی روستایی که این ادارهکل به عنوان دستگاه نظارتی بررسی میکند، اظهار داشت: طرح هادی باید هر ۱۰ سال بازنگری شود، اما در مطالعه اولیه طرح هادی برداشت ما این است که در کارشناسی اولیه شاید به اقتضای کمبود فرصت، یا عدم اشرافیت و دقت برخی کارشناسان، همچنین نقش کمرنگ دهیاران و شوراها در ارائه اطلاعات به خوبی صورت نگرفته است. شاید ادارهکل روستایی را در طرح هادی به عنوان مجری بشناسند در حالیکه این چنین نیست و نهادهای اجرایی، دستگاههای دیگری هستند (بنیاد مسکن).
او ادامه داد: به صورت میدانی که در روستاها حضور داریم؛ تأکید ما این است که طرح هادی باید متناسب با اقلیم و جغرافیای منطقه خودش تعریف شود؛ نمیتوانیم روستایی که تنها با دامداری اداره میشود را با روستایی که ممکن است بهزودی تبدیل به شهر شود مقایسه کنیم.
غلامی با اشاره به وظایف مهم دهیاران که همانند شهرداران از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: البته امنیت شغلی دهیاران باید افزایش یابد؛ و دهیارانی که بیش از دو مرحله فعالیت دارند نیز استخدام شوند و خانوادههای آنها نیز به یک ثبات روحی و آرامش برسند.

مدیرکل امور روستایی و شوراها استانداری مازندران در پاسخ به اقداماتی که در حوزه حوزه پسماند روستایی صورت گرفته است، آن را یکی از دغدغههای مهم مسوولان نظام در ساحل و دریا و جنگل عنوان و خاطرنشان کرد: در این سالها اقداماتی به صورت مسکن انجام میشد، اما اصولی نبود؛ یعنی حضور پسماند استان مخاطرات خود را داشت تا اینکه طرحی به نام "ماپ/ مدیریت اصولی پسماند" به مرحله اجرا درآمد و به عنوان یک پیوست توسعه مورد توجه قرار گرفت.
او با بیان اینکه در هیچ جای دنیا نداریم که کامیونها زبالهها را کوچه به کوچه جمعآوری کنند و مسافتی را برای انتقال آن بروند، گفت: این اصلاً با فرهنگ ما همخوانی ندارد. ضمن اینکه تولید زباله در کشورهای توسعهیافته برای هر خانواده ۳۰۰ گرم است، اما در کشور ما گاهاً به روزی یک تا دو کیلوگرم هم میرسد.
مدیرکل امور روستایی و شوراها استانداری مازندران با انتقاد از اینکه سطلهای زباله روز به روز بزرگتر شده است و حتی زمانی نصب سطلهای زباله و تبدیل به باکس به عنوان عملکرد شورا و دهیار بوده است، تصریح کرد: ما با این کار، عملاً مردم را تشویق کردیم که زباله تولید کنید. ولی این، یک کار غیرکارشناسی و اقدامی تهدیدآمیز برای منابع طبیعی و محیط زیست بوده است.

این مسوول از پای کار آمدن طرح مدیریت اجتماعی پسماند به عنوان یک طرح بسیار کاربردی که در بین استانهای شمالی تنها در مازندران به اجرا درآمده است، افزود: دو شرکت بسیار خوب در این زمینه فعالیت دارند. در روستای "دارابکلا" شهرستان میاندورود نیز آقای "آهنگر" طرح فوقالعادهای انجام داده است.
او بیان کرد: از همه دهیاریها خواستیم که هزار متر زمین رایگان را در اختیار شرکتهای مدیریت پسماند قرار بدهند و حتی ۱۰ شرکت جدید را اهم اضافه میکنیم و قرار نیست انحصاری باشد. این زبالهها در روستا تبدیل به کمپوست شده و در همان روستا مصرف میشوند.
محمدرضا غلامی در پایان گفتگوی ویژه خبری سیمای مازندران از همه دستگاههای خدماترسان که برای توسعه در حوزه روستایی پای کار هستند، قدردانی کرد.
انتهای پیام/۱۰۰۱/آزاده بابانژاد/